Learning Compass 2030 on OECD:n Tulevaisuuden koulutus ja taidot 2030 -projektin tuotos. Se on kehittyvä oppimisen viitekehys, joka esittää tavoitteen tulevaisuuden koulutukselle. Oppimiskompassi tukee laajempia koulutuksen tavoitteita ja tarjoaa suuntaviivoja kohti haluamaamme tulevaisuutta: yksilöllistä ja yhteisöllistä hyvinvointia. Kompassia käytetään vertauskuvana korostamaan sitä, että oppijoiden on opittava navigoimaan itsenäisesti tuntemattomissa ympäristöissä. Oppijoiden tulee löytää merkitys omalle oppimiselle ja ottaa siitä vastuu, sen sijaan että he vain noudattavat opettajiensa kiinteitä ohjeita tai suuntaviivoja.
Oppimiskompassi-viitekehys tarjoaa laajan näkemyksen niistä taidoista ja osaamisesta, joita opiskelijat tarvitsevat menestyäkseen vuonna 2030 ja sen jälkeen. Viitekehys luo yhteistä kansainvälistä kieltä ja näkemystä mahdollistaen kuitenkin sen kansallisen soveltamisen.
Kompassin osa-alueet ovat peruspilarit, tiedot, taidot, asenteet ja arvot, muutostaidot sekä ennakoinnin, toiminnan ja reflektion sykli. Oppijan toimijuus (Student agency) on keskeinen Oppimiskompassin käsite, sillä kompassin avulla oppijat voivat vahvistaa kykyään vaikuttaa ympäröivään maailmaan, ihmisiin, tapahtumiin ja olosuhteisiin niiden parantamiseksi.
Oppimiskompassin käännöstyö on minulla vielä kesken, mutta olen linkittänyt kompassiin alkuperäiset materiaalit. Jo kompassin kuvatekstejä silmäilemällä pystyy joitakin opetussuunnitelmissa esiintyviä käsitteitä yhdistämään kompassin tavoitteisiin. Oppijalähtöisyydellä ja oppijakeskeisyydellä esimerkiksi vahvistetaan oppijan ydinosaamista (peruspilarit), yksilöllistä hyvinvointia, vastuun ottamista ja aktiivisuutta. Itseohjautuvuudella taas tuetaan mm. oppijan muutostaitoja, toimijuutta ja elinikäistä oppimista.