Oppimisanalytiikan kehitystyössä on keskitytty opintojen suoritusten seurantaan ja visualisointiin oppijoiden keskeyttämisuhan tunnistamiseksi ja opintomenestyksen ennustamiseksi. Tämä teknologinen lähestymistapa ei ole tutkimusten mukaan parantanut oppimista merkittävästi. Guzmán-Valenzuelan ym. [2] mukaan arvosanoihin, opintojen etenemiseen ja keskeyttämiseen liittyvillä mittareilla on oppijoiden motivaatiota ja tyytyväisyyttä heikentävä vaikutus. Tzimas ja Demetriadis [1] pitävät teknologista lähestymistä oppimisanalytiikkaan riittämättömänä ja he esittävät tutkimustuloksensa perusteella, että analytiikkaa tulisi tarkastalla enemmän pedagogisesta näkökulmasta. Heidän tutkimuksensa osoittaa, että oppimisanalytiikan avulla on mahdollista tehostaa oppimisen aikaista ohjausta (formatiivinen arviointi) ja että juuri ohjauksella on keskeinen merkitys tehokkaan ja merkityksellisen oppimisen saavuttamisessa. Tzimas ja Demetriadis eivät kuitenkaan ymmärrä selvästi, miten ohjauksen tukeminen käytännössä tapahtuu.
Minä ja opettajakollegani olemme oppimisanalytiikalla ohjaamisen kokemusasiantuntijoita lähes kymmenen vuoden ajalta. Olemme käyttäneet Moodle-oppimisalustaa opiskelijoiden tavoitteellisen ja yksilöllisen oppimisen mahdollistamiseen, itseohjautuvuuden ja oppimistaitojen kehittymisen tukemiseen sekä ohjauksen parantamiseen, ja muuttaneet sen myötä opetustamme, toimintaamme ja rooliamme. Väitöskirjatutkijaystäväni on avannut minulle teoreettista ja tutkimuspohjaista näkökulmaa oppimisanalytiikan hyödyntämisestä. Olen saanut häneltä vahvistusta ja kannustusta omaan kehittämiseeni, kuten myös Suomen eOppimiskeskuksesta. Sen vuoksi rohkenen esittää näkökulmia oppimisanalytiikan tehokkaampaan käyttöön.
Kuva 1. Oppimisanalytiikan ytimessä. DALL-E3.
Oppimisen ja ohjauksen tukemiseksi oppimisanalytiikan avulla tulee miettiä, miten oppija hyötyy oppimisanalytiikan käytöstä sekä ymmärtää koulutuksen ja oppimisen tavoitteet, jotka ovat laajempia kuin yksittäiset suoritukset. Oppimisanalytiikan käytöllä tavoitellaan hyvää ja laadukasta oppimista, jota on esimerkiksi
oppijoiden elinikäisten oppimistaitojen kehittymisen tukeminen,
henkilökohtaisen ja oikea-aikaisen ohjauksen ja palautteen antaminen oppimisesta,
yhteistyö- ja viestintätaitojen, kriittisen ajattelun ja luovuuden vahvistaminen,
oppijoiden itsereklektiotaitojen vahvistaminen
pedgogisilla ratkaisuilla hyvinvoinnin kasvattaminen.
Hyvä oppiminen on edellytys itseohjautuvuuden kasvulle ja se parantaa yksilön elämänlaatua antamalla valmiuksia kohdata muuttuva maailma. Sillä pyritään faktatiedon pänttäämisen sijaan rakentamaan syvällistä ymmärrystä ja vahvistamaan elinikäisiä oppimistaitoja. Hyvä oppiminen on merkittävä tekijä myös yhteiskunnallisen kehityksen ja hyvinvoinnin kannalta.
Teemu Leinosen ja Mikko Mäkelän kirjoittama Hyvän oppimisen tilat -kirja kertoo, miten oppimista voi edistää niin, että oppimisympäristö ja pedagogiikka tukevat toisiaan. Hyvän oppimisen tila määritellään kirjassa psykofyysissosiaaliseksi tilaksi, jossa oppimista tapahtuu parhaiten. Myös Oppimiskompassi 2030 - tulevaisuuden koulutuksen viitekehys asettaa koulutuksen tavoitteeksi yksilöllisen ja yhteisöllinen hyvinvoinnin. Sen mukaan oppijoiden tulee löytää merkitys omalle oppimiselle ja ottaa siitä vastuu, sen sijaan että he vain noudattavat opettajiensa kiinteitä ohjeita tai suuntaviivoja.
Oppimista muotoilemalla ja oppimisanalytiikan avulla pyritään tarjoamaan jokaiselle oppijalle hyvän oppimisen tila, lisäämään hyvinvointia ja auttamaan oppimisen merkityksen löytymistä.
Oppimismuotoilulla tarkoitetaan opintokokonaisuuden luomista siten, että oppija on keskiöissä ja aktiivinen toimija, oppimiskokemukset ovat tehokkaita ja mielekkäitä, ja oppimisympäristöt tukevat yksilöllistä oppimista ja osaamisen kehittymistä. Oppimismuotoilun tavoitteena on parantaa oppimistuloksia, vahvistaa oppimisen merkityksellisyyttä, tukea elinikäistä oppimista sekä tehostaa oppimisen resurssien käyttöä. Oppimismuotoilussa yhdistyy pedagogiikka, oppimisen psykologia ja palvelumuotoilu. Oppimisen välttämättömistä psykologisista edellytyksistä voi lukea Motivaatio ja oppiminen -bloggauksestani.
Kuva 2. Oppimismuotoilussa (digi)pedagogiikkaan yhdistetään oppimisen psykologiaa ja palvelumuotoilua.
Oppimisanalytiikan hyödyntämisen keskiössä on oppijan oppimisprosessi. Sekä oppija että opettaja voivat havainnoida ja arvioida oppijan oppimisstrategioita ja osaamisen kehittymistä oppimisanalytiikan avulla. Tätä kutsutaan formatiiviseksi arvioinniksi. Se on kannustavaa, motivoivaa ja oppimista edistävää palautetta sekä oppijan omaa itsearviointia. Formatiivinen arviointi ohjaa oppimista oikeaan suuntaan. Se ei vaikuta oppijan arvosanaan. Opettajalle formatiivinen arviointi on myös väline oman opetuksen laadun arviointiin sekä apu huoltajien kanssa käytäviin keskusteluihin.
Jotta oppimisanalytiikalla voidaan ohjata oppimista, täytyy oppijan oppimisen teot dokumentoida digitaaliselle oppimisalustalle. Oppimisen teko on toiminta, jolla oppija omaksuu uusia tietoja tai taitoja eri ympäristöissä (esim. projektiin osallistuminen, kirjalliseen tehtävään vastaaminen, simulaattorilla harjoittelu, tuotteen valmistaminen,...). Opettaja ja oppija seuraavat oppimisrosessin etenemistä oppimisen teoista kerätyn visuaalisen etenemisen seurannan (kuvaileva analytiikka) avulla . Etenemisen seuranta ei kuvaa oppijan osaamista, vaan ainostaan harjoittelun määrää. Opettaja ei arvioi oppimisen tekoja, vaan seuraa ja ohjaa oppimisen etenemistä. Oppija on itse vastuussa harjoitustehtävien tekemisestä (ks. kuva 4).
Kuva 3. Moodlen Edistymisen seuranta -lohkoja pakollisen matematiikan kurssilta.
Kuva 4. Oppimisen tekoja Moodlekurssilla. Opiskelija merkitsee itse tehtävän tehdyksi tai saa suorituksen läpäistessään itsetarkistuvan tehtävän.
Usein verkkokurssi on rakennettu lähes kokonaan itsenäisesti suoritettavaksi ja sen lisäksi kaikki kurssin tehtävät vaikuttavat kurssin arvosanaan. Tällöin oppija ei saa osaamisensa kehittymisestä palautetta eli formatiivinen arviointi puuttuu kokonaan. Mikä merkitys tällöin on opettajalla? Miten oppija voi pyrkiä parempaan ilman palautetta? Minä käytän tällaisesta opettamisesta nimitystä heitteillejättöpedagogiikka ja arviointia kutsun jatkuvaksi arvosteluksi. Jatkuvasti arvostelijoiden keskeinen työkalu on digitaalisen oppimisympäristön arviointimatriisi, josta lasketaan painotettuja keskiarvoja.
Oppimisanalytiikalla varmistetaan palautteen antaminen ja ohjaus kaikille oppijoille. Oppimisen teoilla hankittua osaamista arvioidaan ns. reflektiotehtävillä, jotka toimivat kurssilla opettajan ja oppijan herätteinä. Reflektiotehtävien läpäisy on ehto kurssilla etenemiselle ja kurssin suorittamiselle. Ne eivät vaikuta kuitenkaan kurssin arvosanaan, vaan oppija saa niiden avulla palautetta oppimisestaan ja arvion sen hetkistä osaamisen tasosta. Palaute auttaa oppijaa suuntaamaan toimintaansa tarkoituksenmukaisesti, edistämään oppimistaan ja motivoitumaan. Lisäksi se vahvistaa oppijan itsetuntemusta, kasvattaa vastuunottamista ja lisää oppimisessa tapahtuvaa vuorovaikutusta. Reflektiotehtävät voivat olla esimerkiksi osaamista mittaavia testejä, opittujen asioiden soveltamista vaativia tehtäviä, itsearviointia tai vertausarviointia.
Kuva 5. Moodlekurssin suoritusehdot.
Oppijallla on oikeus oppia ilman "jatkuvaa arvostelua" ja saada oppimisenaikaista palautetta.
Tyypillisin digitaalisen ympäristöön toteutettu kurssi on sellainen, jossa oppijalle annetaan luettavaksi nettisivuja ja pdf-tiedostoja sekä katsottavaksi luentonauhoitteita ja sen jälkeen on tehtävä/tehtäviä, jossa tulee soveltaa oppimaansa. Tämä kurssinmuotoilutapa on perinteistä teoriakirja + työkirja -ajattelua, eikä siinä hyödynnetä teknologiaa ja oppimisanalytiikka järkevästi. Käytännössä monet oppijat vain vilkaisevat jotakin teoriamateriaalia ja katsovat luentotallenteesta pikakelauksella pätkän sieltä täältä. Sen jälkeen he hakevat tukea tehtävän tekemiseen kaverilta, netistä ja tekoälyltä.
Itseohjautuvuuden ja vastuun ottamisen kasvattamiseksi oppijan tulee olla aktiivinen toimija. Oppiminen muotoillaan siten, että digitaalisen oppimisympäristön kurssit sisältävät pitkäkestoista, passiivista tiedon vastaanottamista mahdollisimman vähän. Teoriatieto pyritään lisäksi esittämään aktiivisen toiminnan yhteydessä ja pieninä annoksina muistin ja tarkkaavaisuuden tukemiseksi.
Oppijan aktiivisuutta voi tukea mm. interaktiivisilla tehtävävillä, monipuolisilla oppimateriaaleilla, vaihtoehtoisilla tehtäväillä, yhteisöllisellä tiedonmuodostamisella, oppimispäiväkirjalla, itse- ja vertaisarvioinneilla sekä hyödyntämällä XR-ympäristöjä ja tekoälyä. Oleellista on, että kaikki oppijan toiminta näkyy visuaalisena edistymisenä, jolloin oppijan itseohjautuvuus vahvistuu ja hän ymmärtää voivansa vaikuttaa itse omaan oppimiseensa.
Frank Martelan motivaatiotimantissa ihmisen sisäisen motivaation psykologisina perusedellytyksinä esitetään autonomia, kyvykkyys, hyvän tekeminen ja yhteisöllisyys. Digitaalisen oppimisympäristön kurssilla oppijan autonomiaa tuetaan ja kyvykkyyden kokemusta kasvatetaan tarjoamalla tehtäville vaihtoehtoisia suoritustapoja ja/tai vaihtoehtoja tehtävissä. Kurssin visuaalisen analytiikkatyökalun käytön etenemisen seurannassa ei pitäisi estää tätä. Esimerkiksi Moodlessa Edistymisen seuranta -lohkoon on haastavaa saada kaikkia ruutuja vihreäksi, kun tekee kurssille ´"ylimääräisiä" tehtäviä. Tämä saattaa johtaa pedagogiikan köyhtymiseen siten, ettei oppijalle tarjota vaihtoehtoja ja vaikeimpiin tehtäviin annetaan vastauksia, jotta kaikki saavat "vihreän suoran". Tämä johtaa oppijoiden "kaikki tehtävät on pakko tehdä" -kokemukseen, joka ei motivoi eikä kasvata minäpystyvyyttä. Onko kaikkia ruutuja pakko saada vihreäksi vai riittääkö, että vain reflektiotehtävistä saa kaikki tehdyksi? Oma kokemukseni on, että omaehtoisuuden ja kyvykkykkyyden kokeminen motivoi oppijoita enemmän kuin kaikkien ruutujen saaminen vihreäksi, vaikka sen voikin ajatella lisäävän pelillisyyttä.
Yhteisöllisyyden tukeminen vaatii opettajalta aktiivista panostusta. Oppimisanalytiikalla on haastavaa tukea yhteisöllisyyttä, mutta digitaalisessa oppimisympäristössä sitä voi tukea keskustelufoorumeilla, ohjaavilla ja vapaamuotoisilla videoneuvotteluilla (esim. Teams-kahvit) ja yhteisillä oppimisprojekteilla. Yhteisöllisyyden tai yksinäisyyden kokemista voi mitata kyselyiden avulla ja keskustemalla oppijoiden kanssa siitä, miten yhteisöllisyyttä voisi lisätä.
Oppimisanalytiikka tulee huomioida jo kurssin suunnittelun yhteydessä. Substanssin osaamistavoitteiden lisäksi mietitään, miten oppija oppii myös keskeisiä taitoja, kuten oppimistaitoja, digitaitoja ja vuorovaikutustaitoja, ja miten oppijan itseohjautuvuutta tuetaan.
Pedagogiseen käsikirjoitukseen merkitään, millaisia oppimisen teon jälkiä halutaan , sillä se ohjaa osittain sopivan aktiviteetin valintaa. Lisäksi suunnitellaan reflektiotehtävät: kuinka monta kurssilla (opettajan resurssi) ja millaisia aktiviteetteja käytetään. Laadukkaan ohjauksen näkökulmasta kaikkien reflektiotehtävien ei tulisi olla itsetarkistuvia, koska silloin oppija saattaa taas jäädä kokonaan ilman opettajan antamaa palautetta. Reflektiotehtävien yksi keskeinen tavoite on lisätä opettajan ja oppijan välistä vuorovaikutusta ja taata kaikille opettajan kannustava palaute.
Oppija osoittaa osaamisensa vasta sen jälkeen, kun hön on saanut oppia (ilman jatkuvaa arvostelua) sekä oppimiseensa ohjausta ja palautetta.
Kuva 6. Oppimisanalytiikka osana pedagogista käsikirjoitusta.
[1] Impact of Learning Analytics Guidance on Student Self-Regulated Learning Skills, Performance, and Satisfaction: A Mixed Methods Study. Dimitrios E. Tzimas and Stavros N. Demetriadis. 2024. https://www.mdpi.com/2227-7102/14/1/92
[2] Learning analytics in higher education: a preponderance of analytics but very little learning? Guzmán-Valenzuela et al. 2021. https://educationaltechnologyjournal.springeropen.com/articles/10.1186/s41239-021-00258-x